Alle bee(s)tjes helpen

KOOTSTERTILLE – ‘Adventure’ is een dierenpension en –asiel in Kootstertille dat eind dit jaar vijf jaar bestaat. Huisdieren kunnen er tijdelijk komen logeren (in het pension) of langdurig (in het asiel). “Wij vangen per jaar nu al 300 katten, 100 honden  en zo’n 100 labbeagles op”, vertelt eigenaar Henri Hageman. “We zijn altijd op zoek naar mensen met hart voor deze dieren.“

De laboratoriumhonden vangt Adventure op in samenwerking met Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren (SHHH). “Gezonde proefdieren worden na afloop van een experiment gedood als er geen plaats voor hen is”, vertelt SHHH-bestuurslid Ed Pols. “Onze stichting probeert deze dieren onder te brengen bij particulieren.”
Op dit moment verblijft er nog een groep van ongeveer twintig beagles bij Adventure. De meesten zijn rond de zes maanden oud. “Ze zijn hartstikke gezond”, vertelt Hageman. “Het enige dat ze nog moeten, is leren omgaan met mensen en andere dieren. Die inprentingsfase in hun vroegste jeugd hebben ze gemist.”

Wie een gezinshond zoekt, maakt met een beagle een perfecte keus, vindt hij. “Een handzaam formaat, sociaal, kan goed overweg met kinderen en katten, en is altijd vrolijk.”

Help de dieren in het asiel
Mensen die een hond of kat willen aanschaffen, doen er goed aan eerst in het asiel te kijken of daar een beestje zit dat hen aanspreekt.
“De gemeenten betalen voor de eerste veertien dagen opvang een vergoeding, maar daarna moeten we het uit eigen middelen bekostigen”, vertelt Hageman over de bittere noodzaak hiervan. “Dieren blijven gemiddeld honderdveertig dagen in ons asiel.” Financiële steun en de inzet van vrijwilligers zijn dan ook onmisbaar bij Adventure.
Wie een asielkat adopteert, betaalt daarvoor € 90,-. “Voor dat bedrag heb je een gezond dier, ingeënt en gesteriliseerd of gecastreerd”, vertelt Hageman.

Vrijwillige bouwvakker gezocht
Onder het motto ‘Een start voor mens en dier’ biedt Adventure in het complex aan de Alde Dyk naast zwerfdieropvang en een dierenpension, werkervarings- en re-integreringsplaatsen en opleidingen voor het VMBO, MBO en HBO.  “Daarnaast zoeken we nog een paar dierenliefhebbers die professionele bouwkwaliteiten hebben“, zegt Hageman. “We hebben namelijk nog wat moeilijkere karweitjes liggen.”
Adventure is met een bebouwd vloeroppervlak van tweeduizend vierkante meter één van de grootste opvangcentra in Friesland. De verbouwing van het complex neemt een paar jaar in beslag.

“Warmte, licht en gezelligheid staan bij onze dierenopvang centraal. “Dat betekent vloerverwarming in de ruimten waar dieren worden opgevangen. En honden krijgen bivoorbeeld gelegenheid met elkaar buiten te spelen. “Het maakt daarbij niet uit of het pensionhonden, asieldieren of laboratorium-Beagles zijn. Voor ons is de gezondheid van het dier het uitgangspunt.”

Dier in nood? Waar moet je naar toe?

Heeft u een zwerfdier, een gewond of een dood dier gevonden? Soms weet je niet goed waar je naar toe kunt gaan om te helpen.

Gewonde dieren
“Vind je een gewond dier in een van de zes gemeenten  in Noordoost-Friesland dan kun je altijd met Adventure bellen. Wij verwijzen door wanneer nodig”, zegt eigenaar Henri Hageman.
In principe komt het er op neer dat de dierenambulance van Adventure kan worden ingezet in Noordoost-Friesland voor alle dieren die (vermoedelijk) een eigenaar hebben.  Dierenambulance Zuidoost Friesland en Dierenambulance Leeuwarden hebben als extra specialismen zoals wilde dieren en gevogelte. Ook heeft ‘Leeuwarden‘ een boot.

Zwerfhonden en katten
Zwerfhonden en -katten uit Achtkarspelen, Kollumerland, Dantumadiel, Ferwerderadiel en Tytsjerksteradiel worden door Adventure opgevangen. Zwerfhonden uit Dongeradeel worden ook door Adventure opgevangen, maar zwerfkatten uit die gemeente worden opgevangen door Dieren onder Dak.

Opvang voor overige dieren
Voor loslopend vee kun je contact opnemen met schutstalhouders van de verschillende gemeenten. Voor hulpbehoevende vogels kan men terecht bij de Fûgelhelling of de Fûgelpits. De Fûgelhelling vangt ook reeën en andere inheemse in het wild levende dieren op. De Fûgelpits vangt hulpbehoevende reeën op.
Dode dieren kun je melden bij je eigen gemeente. Voor aangereden groot wild kan de politie worden gebeld.

Alle bee(s)tjes helpen

De asieldieren van Adventure een handje helpen? Dat kan op veel manieren:
1) Neem een asieldier of een laboratorium-Beagle in huis.
2) Zelf al (te) veel dieren? Adopteer een dier op afstand.
3) Wordt donateur. Ook kleine bedragen helpen!
4) Doe een eenmalige schenking op NL59 INGB0006233245 ten name van Stichting Dierenasiel Adventure.
5) Combineer het nuttige met het aangename en wordt vrijwilliger. Er is vooral behoefte aan bouwers (timmermannen, metselaars et cetera).
6) Organiseer een inzamelingsactie of sponsoractie op school.

Contactgegevens locaties

• Dierenpension en Dierenasiel Adventure, Alde Dyk 29, Kootstertille. Telefoon (maandag tot en met zaterdag van 10.00-16.00) Zondag gesloten: 0512-330001
•  Dierenambulance Noordoost Friesland  (rijdt voor Adventure)  7x 24uur: 0512-330001.
• Stichting Dier onder Dak, Parklaan 8, Dokkum. Telefoon (maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 11.00 uur): 0519-297800.
• Schutstal Tytsjerksteradiel: Douwe van der Meer, tijdens kantooruren 0511-460860, buiten kantoortijd 06-15073690.
• Schutstal overige gemeenten: Harm Sliep, 06-21528480 of 0519-293332.
• Vogelasiel De Fûgelhelling, De Feart 1, Ureterp, 0512-514328. Stichting De Fûgelpits, Mokselbankwei 1, Moddergat, 0519-321591 of 06-10695339.