9288 XB Kootstertille

Alle werkdagen :13:00-16:00 m.u.v woensdag. Zaterdag: 10:00-16:00

Halen en Brengen

ma-vrij 07:30-09:30 / 16:00-18:00 zaterdag 08:30-09:30 / 16:00-17:00

FAQ Asiel

Wanneer een hond of kat bij het asiel komt, wordt er gekeken of het dier gechipt en geregistreerd is. Vervolgens wordt het dier op Amivedi en op de Facebook pagina van Dierenambulance Noord Oost Friesland geplaatst. Wanneer er binnen twee weken geen eigenaar bekend is, kan het dier geadopteerd worden door een nieuwe eigenaar. Daarnaast krijgt het dier medische zorg en wordt ontvlooid, ontwormd, geënt, geneutraliseerd (geldt voor de katten) en gechipt.

Dit klopt helaas niet helemaal. Heel vaak zijn er namelijk geen gegevens aangemeld bij het chipnummer. Het is daarom belangrijk om te controleren op www.chipnummer.nl of het chipnummer van uw dier ook daadwerkelijk gekoppeld is aan uw gegevens. Als dit wel het geval is kunt u inderdaad meteen gebeld worden als uw dier gevonden is.

Wanneer een kitten jonger dan zes maanden wordt geadopteerd is deze nog niet geneutraliseerd. Een kitten moet daarom op een leeftijd van ruim zes maanden een dagje bij ons terug komen voor castratie of sterilisatie.

In ons asiel krijgen katten één van de volgende 4 kleurcodes:

  • Groen: Allemansvriend
  • Geel: Stille genieter. Deze katten vinden nieuwe situaties spannend en hebben enkele dagen tot weken nodig om in alle rust te wennen aan hun nieuwe huis en eigenaren.
  • Oranje: Verlegen. Deze katten zijn onwennig naar mensen en hebben veel tijd en rust nodig voor ze zich vertrouwd genoeg voelen om zich als huiskat te ontpoppen. Ze hebben enkele weken tot maanden nodig om in alle rust te wennen aan hun nieuwe huis en eigenaren.
  • Paars: Boerderijkat. Deze katten zijn het beste op hun plek op een boerderij met groot erf waar wel op hen gepast wordt maar waar mensen verder niet zoveel van hen verwachten.

Om de kans dat de kat weer veilig thuis komt zo groot mogelijk te maken, raden wij het volgende aan: Bij kittens kunt u ze het beste pas vanaf een leeftijd van één jaar buiten laten. Vanaf deze leeftijd hebben zij zich genoeg ontwikkeld om buiten te kunnen navigeren. Wanneer de kat voor het eerst naar buiten gaat, kan dit het beste langzaam opgebouwd worden. U kunt om te starten de kat, het liefst eerst aan een tuigje, in de tuin laten wennen. Wij adviseren om volwassen katten na een periode van 6 weken tot 3 maanden buiten te laten. Na deze periode zijn ze gewend aan hun nieuwe omgeving en hebben hun huis tot een thuis gemaakt. Ook bij volwassen katten raden wij langzaam opbouwen van het naar buiten gaan aan.