Dierenwelzijnscentrum Adventure

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

 

KOOTSTERTILLE – Januari 2011 begonnen Henri en Claudia Hageman aan hun avontuur in Kootstertille. Samen met vrijwilligers, medewerkers, sponsoren en gemeenten heeft het stel de afgelopen jaren keihard gewerkt om hun droom – een dierenwelzijnscentrum waar mens en dier elkaar ontmoeten – vorm te geven. Ondanks dat het nog jaren zal duren voordat de verbouwing echt klaar is, laten de voltooide delen nu al zien waar het bij het dierenpension en -asiel om draait: warmte, licht en gezelligheid.

Door Wies Kooistra

Henri en Claudia Hageman hebben er bewust voor gekozen hun dierenwelzijnscentrum ‘Adventure’ te noemen. “Het leven moet hier één groot avontuur zijn, in de positieve zin van het woord”, vertelt Henri Hageman. “Dat geldt niet alleen voor de asieldieren en de honden en katten die komen logeren, maar ook voor de vrijwilligers en stagiaires.” Onder het motto ‘Een start voor mens en dier’ biedt Adventure zwerfdieropvang, een dierenpension, werkervarings- en re-integreringsplaatsen en opleidingen voor het VMBO, MBO en HBO.

Toen het echtpaar Hageman eind 2010 het complex aan de Alde Dyk overnam, werd al snel duidelijk dat het een zaak van lange adem zou zijn. “Claudia en ik liepen die eerste dagen rond met maar één gedachte: hoe gaan we hiermee aan de slag?”
Met een bebouwd vloeroppervlak van tweeduizend vierkante meter is het complex één van de grootste dieropvangcentra in Friesland. Omdat de bestaande bebouwing verouderd was, liet Hageman meteen een bouwkundig plan maken. “Twee vrijwilligers, ervaren bouwers, hebben op basis van mijn ideeën een langetermijnplan gemaakt en we liggen met de verbouwing op schema. We zijn over de helft van wat we willen doen en de verwachting is dat we binnen tien jaar klaar zullen zijn.”
Op dit moment wordt gewerkt aan het ombouwen van de hondenverblijven. “We krijgen een nieuw type hondenverblijven, met grote ramen in plaats van tralies.” Voor de nabije toekomst staan drie grote investeringen op de rol: een centraal gelegen spoelkeuken, een nieuw dak voor de hondenstal en verplaatsing van de receptie naar de ingang. “En we zijn druk bezig met warmtepompen en zonnepanelen”, vertelt Hageman. “Het groen van onze huisstijl moet ook in onze bedrijfsvoering tot uiting komen.”

De afgelopen vijf jaar is Adventure flink gegroeid. Begonnen als opvanginstantie voor alleen Achtkarspelen, heeft Adventure nu een contract met de gemeenten Achtkarspelen, Kollumerland, Dantumadiel, Ferwerderadiel, Tytsjerksteradiel en Dongeradeel – voor Dongeradeel geldt de opvang overigens alleen voor honden. Daarnaast heeft het asiel de beschikking gekregen over twee dierenambulances. “Wie een huisdier vindt, kan dus altijd bellen voor noodhulp”, vertelt Henri Hageman.

Ondanks deze gemeentelijke steun zijn aanvullende inkomsten broodnodig. “De gemeenten betalen de eerste veertien dagen, daarna moeten we de opvang van dieren uit eigen middelen bekostigen.” Het pension wordt deels gebruikt om het asiel te financieren en met de nodige creativiteit weten Hageman en zijn team allerlei andere inkomstenbronnen te vinden. Zo biedt Adventure dagopvang voor honden, met een unieke transportservice van en naar huis. Verder wordt binnenkort de nieuwe webshop gelanceerd en krijgt het dienstenpakket per 1 maart uitbreiding in de vorm van een trimsalon.

Het succes van pension en asiel heeft als keerzijde dat het Adventure-team het nog drukker heeft gekregen. Soms is het daardoor moeilijk de zaken in perspectief te blijven zien, erkent Hageman. “Afgelopen oktober was de drukste maand ooit. Er gingen weliswaar dertig katten weg, maar er kwamen ook veertig binnen. Voor ons gevoel hadden we tien achteruitgeboerd.”

Hoe kijkt hij terug op de afgelopen Adventure jaren? “Het werk zelf is echt fantastisch. Het is ontzettend druk en we zijn dag en nacht bezig. Maar het moment dat je een gewond dier van straat haalt of een asieldier een nieuw thuis kunt geven: er is niets meer belonend dan dat. We doen ons werk dan ook met veel liefde en inzet. Maar eerlijk is eerlijk, de financiële kant is heel belastend. Dat betekent dat we voortdurend op zoek zijn naar sponsors of samenwerkingsverbanden.” Meer weten?
www.dierenpension­adventure.nl of 0512-33 00 01.

 

 

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”6″]

[mp_image id=”2673″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”true” align=”center”]

[/mp_span]

[mp_span col=”6″]

[mp_image id=”2674″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”true” align=”center”]

[/mp_span]

[/mp_row]